Restauratie en herbestemming pakhuis

  • verbouwing pakhuis tot woning
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Restauratie en herbestemming pakhuis

een pakhuis in Vlaardingen

Kalque BNA heeft een restauratieplan ontwikkeld dat een herbestemming betreft van Pakhuis Baauw te Vlaardingen. Een net niet monument met waardevolle aspecten en dat met een nieuw plan een tweede leven in gaat. Waarbij veel aandacht is besteed aan het eerdere leven van het pand.

Na de vergunningsprocedure heeft kalque de opdrachtgever geadviseerd en geholpen bij de begeleiding tot en met oplevering eind 2017.

Dit werk betreft een herbestemming van het pakhuis Baauw dat heeft gediend in combinatie met een werf. Er is een aanbouw toegevoegd die een royale en lichte entree maakt en met een ruim overstek een moderne, industriële toevoeging is aan het bestaande pand. Aan de achterzijde is een balkon toegevoegd. Deze transformatie maakt van het vervallen pakhuis een nieuwe parel in Vlaardingen.

Aan de binnenzijde is een glazen as toegevoegd met een ranke stalen trap. De lichte stalen trap geeft een openheid aan de zware houten balklaag van het pakhuis. Het beschot en de originele balken zijn in het zicht gelaten, net als de stalen kozijnen, die gerestaureerd zijn en voorzien van achterzetramen.

Daarnaast is het pand dusdanig geïsoleerd, krijgt 18 PV-cellen op het dak en een zonnecollector en wtw-installaties, dat de energievraag naast de eigen productie tot een minimum beperkt is.

 

project: Pakhuis Vlaardingen

Status: Uitvoering, oplevering eind 2017

Aan dit project werkt mee: Iris Coenen

Constructeur: Bureau Broersma, Den Haag

 

verbouwing pakhuis tot woning