Nieuwbouw crematorium

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nieuwbouw crematorium

Jouri Kalkhoven heeft samen met Paul Verbruggen van PKW een ontwerp opgesteld voor een crematorium in de omgeving Eindhoven. Het plan is door de betreffende gemeente goedgekeurd. Of de bouw ervan doorgang gaat vinden is op dit moment afhankelijk van de opdrachtgever.

Het crematorium is door het ontwerpteam vanaf eigen schetsen opgebouwd. Het betreft een kleinschalig crematorium van ongeveer 12oo m², en moet bij functioneren energie neutraal zijn. Het mooie van dit crematorium is de routing en de lange as die alle functies bereikbaar maakt en meteen het uitvaart gedeelte scheidt van de werkruimten.

Het bijzondere aspect van deze vorm geeft een heel duidelijk uitgangspunt voor de bezoekers, de weg hoeft niet gezocht te worden en in één oogopslag is het gebouw en het uitvaartproces te lezen. De bezoekers hoeven niet bezig te zijn met het gebouw, of het zoeken naar de weg, maar met kunnen afscheid nemen van een dierbare. Wat we toch vaak mis zien gaan bij dit soort gebouwen.

Daarnaast is er voor een zeer zorgvuldige inpassing gekozen met de bijbehorende begraafplaats, ook zijn er in de materialisering keuzes gemaakt op basis van het duinachtige dennen gebieden en het nabij gelegen beekdal. De routing van het crematorium sluit naadloos aan op de routing van de begraafplaats. Vanaf de weg aan de buitenzijde werkt het crematorium als een afscheiding en langselement voor de weg met bomenrij. Vanaf de begraafplaats vormt het gebouw een natuurlijke opvolging van het glooiende landschap.

 

Ontwerp:

Jouri Kalkhoven

Paul Verbruggen

Model:

Robin Op de Beek

Steffan Hegeman

 

complex renovatie
verbouwing pakhuis tot woning